Östgötaskärgården

Östgötaskärgården

Östgötaskärgården är ett samlingsnamn för tre skärgårdar som alla ligger i landskapet Östergötland. Den sydligaste av de tre är Gryts skärgård i Valdemarsviks kommun. (De öar i Valdemarsviks kommun som ligger i landskapet Småland är istället en del av Tjust skärgård.) Om vi rör oss norr ut från Gryts skärgård hamnar vi i Sankt Anna skärgård som tillhör Söderköpings kommun. Norr om Sankt Anna skärgård, i Norrköpings kommun, ligger en skärgård som inte har något etablerat namn. Ibland kallas den för Arkösunds skärgård eller helt enkelt Bråviksmynningen. Det är Bråviken som är den norra gränsen för Östgötaskärgården.

Öhoppa med Skärgårdslinjen

Valdemarsviks, Söderköpings och Norrköpings kommun driver gemensamt Skärgårdslinjen vars båtar trafikerar de tre skärgårdarna under sommaren. Tack vare Skärgårdslinjen kan man båtluffa sig genom Östgötaskärgården. Exempel på platser där man kan kliva på och av Skärgårdslinjen är Harstena, Lammskär, Gräsmarö, Häradsskär, Arkösund, Tyrislöt och Fyrudden. Harstena och Tyrislöt är knutpunkter där man kan byta från en båtlinje till en annan.

Harstena

harstenaÖn Harstena ligger i Gryts skärgård och hör till Valdemarsviks kommun. Under sommaren går det dagliga båtturer hit från både Fyrudden och Tyrislöt.

På Harstena finns handelsbod, fiskrökeri och ett bageri med kafé. På Restaurang Loftet serveras mat med fokus på lokala råvaror. Dessutom finns en kiosk på Harstena där man kan köpa enklare förtäring såsom varmkorv och pizzabitar.

Det finns stugor för uthyrning på Harstena och man kan även hyra roddbåt, kanot (kanadensare) och kajak.

Förr i tiden var säljakt och trankokning viktiga näringsgrenar på Harstena. Trankokeriet används numera som museum. Sälen utrotades på 1970-talet men har nu återkommit och det bår cirka 60 sälar i ett särskilt skyddsområde.

Norra Finnö

finnönNorra Finnö är en av de största öarna i Sankt Annas skärgård. Ön har en bro till fastlandet, och länsväg 210 går hela sträckan från Söderköping till byn Tyrislöt på Norra Finnö.

I Tyrislöt finns bland annat en affär, en campingplats, en kajakuthyrare och Santa Anna skärgårdsmuseum. Tyrislöt har också en liten hamn med pontonbrygga och lastkaj som fungerar som knutpunkt för Skärgårdslinjen.

Nedre Lagnö naturreservat

Naturreservatet Nedre Lagnö ligger på Norra Finnö och omfattar även holmarna Tväsäck och Lindholm. I naturreservatet finns artrika strandängar, en 800 meter lång strandpromenad med ett fågeltorn, en hägerkoloni och en 1,2 km lång skogstid.

Marken som idag utgör naturreservatet tillhörde tidigare Edgard Lagnström. Vid hans död tillföll marken Allmänna arvsfonden, från vilken Söderköping kommun övertog den år 2009. Edgard Langströms bostadshus – känt lokalt som Edgards eller Växeln – har rustats upp av frivilliga krafter och används idag av föreningen Sankt Annabygden. Där hålls utställningar med lokala teman och man har också turistinformation tillgänglig, både för naturreservatet och resten av Sankt Anna.

Capella Ecumenica

Capella EcumenicaCapella Ecumenica Sanctæ Annæ in scopulis är ett ekumeniskt kapell på ön Västra Gärsholmen i Trännöfjärden i Sankt Anna skärgård. Verksamheten bedrivs av kapellföreningen i samarbete med många olika kristna kyrkor och samfund.

Kapellet används för kyrklig verksamhet under sommaren (maj – september) och här förrättas många dop och vigslar. Under juni, juli och augusti hålls gudstjänst i kapellet varje söndag och helgdag. På Allhelgonahelgen hålls en särskild minnesgudstjänst i Capella Ecumenica till minne av de människor som har bidragit till kapellets tillkomst.

Den drivande kraften bakom uppförandet av Capella Ecumenica var Hilding Bielkhammar. År 1958 började han med hjälp av familj och vänner bära gråsten från stränderna till krönet av den lilla ön, och sedan murade man upp metertjocka väggar med inspiration från Sankt Anna gamla gråstenskyrka från 1300-talet.

År 1965 var Capella Ecumenica Sanctæ Annæ in scopulis redo att invigas av biskop Ragnar Askmark. Kapellets altare har stenar från både Marie Bebådelsekyrkan i Moskva, Lavraklostret i Kiev och Old Swede’s Church i Delaware. När Carl XVI Gustaf i maj 1975 inledde sin Eriksgata genom Östergötland var första anhalten ett besök i Capella Ecumenica.

Att ta sig till Capella Ecumenica

De dagar de hålls gudstjänst i Capella Ecumenica avgår kyrkbåten från Kungshällsudden klockan 10:00 och klockan 10:30. Återresa sker klockan 12:45 respektive 13:30. Kyrkbåt tur och retur i samband med ordinarie gudstjänst kostar 60 kronor för vuxna och 15 kronor för bar.

Wahlinrederierna brukar erbjuda skärgårdsturer som inkluderar ett besök i Capella Ecumenica. Du kan komma i kontakt med dem på telefon 011- 12 78 01.

Ett tredje alternativ är Bergströms Båtar som kan nås på telefon 0121-511 83.

Arkösund

ArkösundArkösund ligger på fastlandet, på Vikbolandets östligaste spets, och är en populär bas för besökare som vill utforska den nordligaste delen av Östgötaskärgården. Arkösund också en destination i sig själv, med allt från badklippor och sandstränder till viskvällar och utomhusteater.

Att ta sig till Arkösund

Från Norrköping går väg 209 till Arkösund. Om man vill ta bussen är det buss 440 från Norrköping till Arkösund som gäller. Det går också att ta sig från Norrköping till Arkösund med egen båt på Bråviken.

Exempel på boendealternativ i Arkösund

  • Arkösund har en flitigt använd gästhamn med båtvarv, tömningsanläggning, bunkringsanläggning av färskvatten, bensinmack och affär.
  • Arkösunds camping är en familjecamping för tält, husvagn och husbil. Här finns även stugor som går att hyra.
  • Arkösunds hotell är ett modern hotell med 18 rum, och här finns också en restaurang som serverar lokalproducerad mat – inklusive fisk, fågel, kött och grönsaker.
  • STF Vandrarhem Arkösund ligger strax utanför Arkösund, alldeles nere vid vattnet. Den som är medlem i STF får rabatt.

Badholmarna

Badholmarna är fyra små holmar som ligger precis intill Arkösund och som är förbundna med varandra med spänger. Här finns både klippor och sandstrand, samt en liten utsiktsplattform med rastbord och bänkar.

I det gula huset Isola Bella kan man besöka utställningen ”Live under ytan” för att lära sig mer om vad som finns i vattnet utanför. Intill finns en snorkelled – Sveriges första tipspromenad under vattnet.