East Sweden

east sweden

East Sweden är det namn som Norrköping och Linköpings kommun använder sig av när de gemensamt marknadsför sin region. Båda städerna ligger i landskapet Östergötland och binds samman av E4:an och tåglinjen Östgötapendeln.

Östgötateatern

Östgötateatern är en länsteater med scener i både Linköping och Norrköping. Den har sitt ursprung i Norrköping – Linköping stadsteater som bildades år 1947.

I Norrköping håller Östgötateatern sina föreställningar i Stora teatern, en teaterbyggnad i jugendstil som uppfördes redan år 1908. Teatersalongen består av parkett med fondloger och två rader. Totalt finns det sittplats för cirka 600 personer. Stora teatern i Linköping är något mindre än den i Norrköping, med plats för cirka 400 åskådare. Teaterbyggnaden invigdes år 1903 och går precis som Stora teatern i Norrköping i jugendstil.

Östgötateatern har en bred repertoar som innehåller både klassisk dramatik, nyskrivna pjäser och musikaler. Varje år uppförs minst en musikal och de brukar bli mycket populära. Bland de som nått ut till störst publik hittar vi Cabaret, My fair lady, La Cage Aux Folles och Jekyl & Hyde – the musical.

Löfstad slott

löfsta slottLöfstad slott ligger uppe på ett berg nära E4 mellan Norrköping och Linköping. Den sista ägaren, Emilie Piper, testamenterade slottet till Östergötlands museum och Riddarhuset, och slottet har ända sedan det tidiga 1940-talet varit öppet för allmänheten.

Löfstad slott byggdes på 1600-talet och gavs i morgongåva från Axel Lillie till Christina Mörner. Efter en brand på 1700-talet återuppbyggdes slottet av Hedvig Catharina de la Gardie och Axel von Fersen d. ä. När man idag besöker slottet ser inredningen ut som den gjorde när Emilie Piper avled år 1926. Det är inte bara möbler och konst som har fått stanna kvar i ursprungligt skick, utan här finns även familjens privata ägodelar samlade.

En guidad visning av Löfstad slott tar cirka 50 minuter. Det kostar 80 kronor för vuxna och är gratis för barn (upp till 18 år). En guidad visning kan bokas för både vardag och helgdag, med undantag för de riktigt stora helgerna.

Under årets gång brukar Löfstad slott arrangera olika evenemang, till exempel spökvandringar för barn och midsommarfirande i slottsparken. Första helgen i december är det Jul på Löfstad med pepparkaksbak, lokal julmat, hantverkare, med mera.

Värdshuset Löfstad slott är öppet året runt, och på sommaren finns även ett café utomhus.

Östergötlands museum i Linköping

Vid Raoul Wallenbergs plats i Linköping hittar du Östergötlands museum. Det är öppet alla dagar klockan 11:00 – 16:00, med undantag för tisdagar, onsdagar och torsdagar då öppettiden är förlängd till klockan 20:00 på kvällen. Entréavgiften är 70 kronor, att köpa ett årskort kostar 100 kronor. Barn och ungdomar (upp till 26 år) går in gratis.

Konstavdelningen har ett mycket brett utbud med allt från svensk samtidskonst till betydligt äldre saker. Här finns till exempel Oscar Nilssons rekonstruktioner av de tre personer vars skelett hittades begravda i Bergsrondellen, och själva skeletten finns också i museet. År 2014 nyinvigdes utställningen om datorhistoria, en utställning som tar upp områden som spelbranschen, datorn i konsten och internets framväxt.

Aktiviteter

Förutom själva utställningarna är Östergötlands museum känt för sina många aktiviteter. Det händer något nästa varje dag, allt från föreläsningar och barnvagnsvisningar till konstsamtal och nördcafé. Det finns en skaparverkstad vid namn Rutan där både vuxna och barn kan prova på olika konstnärliga tekniker. Östergötlands museum arrangerar även öppen kroki och yoga i konstmiljö.

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Friluftsmuseet Gamla Linköping är en välbevarad del av Linköping där man kan uppleva staden som den var för hundra år sedan. Här finns kullerstensgator, trähus, små gränder och kulturhistoriska trädgårdar. I området ligger flera museum, restauranger och butiker. Om du promenerar genom Vallaskogen kommer du till Valla gård där det finns museum som visar landsbygdens historia.

Friluftsmuseet Gamla Linköpings är alltid öppet för den som vill promenera omkring, men enskilda museum, butiker, restauranger och så vidare har förstås mer begränsade öppettider. Att besöka Gamla Linköpings kostar ingenting, däremot vissa aktiviteter vara avgiftsbelagda, till exempel att åka häst och vagn eller tuff-tuff-tåg.

Sommar i Gamla Linköping

Från slutet av juni till mitten av augusti är det högsäsong i Gamla Linköping. De flesta butiker och hantverksbodar har under denna period öppet 10:00 – 18:00 på vardagarna och 11:00 – 16:00 på helgerna.

Museets teatergrupp brukar inte bara sätta upp teaterföreställningar under sommaren, utan de klär också upp sig i tidstypiska kläder och promenerar omkring i Gamla Linköping som poliskonstaplar, luffare, skolfröknar, gårdsmusikanter med mera för att bidra till en gammaldags atmosfär.

I Barnens Bod kan man prova på hur det var att tvätta och baka förr i tiden. Här brukar även vissa gammaldags leksaker finnas att låna, såsom styltor.

Jul i Gamla Linköping

Veckorna före jul ordnas julmarknad och andra aktiviteter med jultema i Gamla Linköping.

Kolmårdens djurpark

kolmården'Kolmårdens djurpark ligger i Kolmårdsskogen, cirka 3 mil norr om Norrköping. Det är en mycket stor djurpark i en naturlig omgivning och här finns bland annat safaripark, delfinarium och tigeranläggning.

Här nedanför kan du se några exempel på de många olika upplevelser som erbjuds i Kolmårdens djurpark. Listan är bara ett axplock ur Kolmårdens digra utbud.

Safari

Kolmården har en safaripark där djuren strövar omkring och du kan slå dig ned i en safarivagn och åka på en 2 640 meter lång tur som tar strax under en halvtimme.

Rovfågeluppvisning

Under rovfågeluppvisningen flyger rovfåglarna omkring helt fritt medan deras skötare berättar om deras färdigheter och deras viktiga roll i ekosystemet. Under sommaren är det fågeluppvisning varje dag i Kolmårdens djurpark. Exempel på rovfåglar som deltar är slagfalkar och harrisvråkar.

Delfinarium med delfinshow

Kolmården har ett delfinarium där man kan titta på delfinerna genom stora undervattensfönster i Lagunen. Några gånger per dag är det dessutom delfinshow där delfinerna uppträder tillsammans med sina tränare.

Tiger World

Tiger World är ett förhållandevis nytt tillskott till Kolmårdens djurpark och invigdes år 2007. Det är en tematiserad tigeranläggning med walk through där man få möta tigrar på mycket nära håll. Tiger World är uppbyggd för att ge besökaren en känsla av att ha förflyttat sig i både tid och rum.

Kapten Sjösjuks sälshow

Kapten Sjösjuks sälshow har fokus på akrobatiska sälar, men handlar också om det marina livet i Östersjön. Här blandas humor och tokerier med information om varför det är viktigt att ta bra hand om våra hav, sjöar och vattendrag.

Mat, boende med mera

Det finns gott om restauranger inne i själva djurparken.
Strax utanför djurparken ligger Vildmarkshotellet, ett mycket barnvänligt hotell som bland annat har barnbuffé, lekrum och biograf.

På Safari Camp Kolmården kan man tillbringa natten i safaritält nära Safariparken djur.

Att ta sig till Kolmårdens djurpark

Om man kör på E4:an norr om Norrköping är det lätt att följa skyltarna mot Kolmårdens djurpark. Det går även att ta bussen från Norrköping – Östgötatrafiken har bussar som tar dig hela vägen till djurparkens entré. Ett annat alternativ är att ta SJ-tåg till tågstationen Kolmårdens station och sedan åka buss med Östgötatrafiken sista biten till djurparken.

Koordinater

WGS 84 (lat, lon):N 58° 39.933′, E 16° 28.035′

WGS 84 decimal (lat, lon):58.66554, 16.46726

RT90:6504971, 1538421

SWEREF99:6503742, 1585109