Ekenäs slott

ekenäs slottEkenäs är ett mycket välbevarat renässansslott med tinnar och torn, vackert beläget på en klippa vid sjön Norra Teden i Örmtomta socken i Östergötland. Teden var en gång i tiden en stor insjö, men för att skapa mer jordbruksmark sänkte man den kring förra sekelskiftet vilket ledde till att Teden delades upp i två delar: Norra Teden och Södra Teden. När Ekenäs slott byggdes var alltså sjön betydligt större än vad den är idag.

Från och med 1600-talet till 1880 ägdes Ekenäs slott av släkten Banér, med undantag för perioden 1687 – 1727 då det tillhörde greve Mauritz Vellingk. Ätten Klingspor hade slottet i sin ägo 1880 – 1934 och efter det har ingen familj bott i slottet. Under andra världskriget var slottet dock högkvarter för militära beredskapsstyrkor.

Ekenäs slott byggnadsminnesförklarades år 1974 och är idag museum. Det är dock fortfarande privatägt – ägaren heter Wilhelm Bergengren och tillhör en lågadlig ätt.

Besök Ekenäs slott

Ekenäs slott är öppet för besökare under perioden maj – oktober, och i november öppnas slottet upp igen under några dagar då den populära julmarknaden äger rum. Dessutom ordnas spökvandringar i både oktober och november, men för att delta i en sådan måste man boka in sig i förväg.

Ekenäs slott har både allmänna guidade visningar och sådana som kan specialbeställas av grupper.

På Ekenäs ordnas också riddarspel, konserter, julmarknad och andra aktiviteter.

Arkitektur med mera

Ekenäs slott började byggas efter att Svante Sture den yngre hade avhyst Vrå by år 1562. (Innan dess låg en huvudbyggnad på andra sidan sjön.) Slottets nuvarande utformning fick det på 1630-talet och 1640-talet då riksrådet Peder Gustafsson Banér gjorde om det till ett typiskt renässansslott.

Ekenäs slott har höga vita murar och branta tak. Förr i tiden fanns en vindbrygga, men numera används en fast stenbro istället. Kring inkörsvalvet är hörntorn med spånklädda barockhuvar placerade. Åt borggården ligger trapptornet mitt på huset. I anslutning till borggården har slottet också två kvadratiska flyglar som byggdes under 1700-talet.

Slottets huvudvåning når man genom en entré på den norra fasaden från borggården. Längst huskroppen löper en korridor och i den östra änden av denna korridor hittar vi slottets pampiga matsal.

Den sida av slottet som vetter mot vallgraven har en fil av rum som tillsammans med de två tornrummen gör att man får sex stycken rum på rad. När kakelugnar sattes in i slottet på 1800-talet placerades de längs ytterväggar, eftersom det var där det fanns befintliga rökgångar.

Slottets övervåning har en stor kyrksal som idag används som museum för en samling bruksföremål. På övervåningen finns också sovrum, inklusive gästrum.

Ekenäs slott ha två källarplan. Den understa källarvåningen består av förvaringsutrymmen, medan den övre har kök, personalrum och ytterligare förvaringsplats.

Spöken och legender

spökturDet finns många olika legender som omgärdar Ekenäs slott och som varje slott med självaktning har givetvis Ekenäs flera stycken bofasta spöken.

En av dessa kusliga legender rör Greve Mauritz Vellingk (1651-1727) som var general, diplomat, rådgivare åt svenska kungen och generalguvernör över Bremen-Verden. När Fredrik I var kung i Sverige hamnade Vellink i konflikt med honom eftersom greven ivrade för den holsteinska tronföljden medan kungen tog ställning för den hannoverska. Kung Fredrik I valde då att visa riksdagens sekreta utskott dokument rörande hemliga lån som Vellink tagit i Preussen för svenska statens räkning. Vellink arresterades och dömdes att förlora liv, ära och gods. Straffet ändrades dock innan det hann genomföras och mildrades till fängelse på Linköpings slott, förlust av Vellinks riksrådsbefattning och nedtagande av hans adliga sköld från Riddarhuset. Vellink kom dock aldrig att sitta i fängelse i Linköping, för på väg till avled han på Mjölby gästgivaregård.

Det är dock inte greven själv som spökar på Ekenäs, utan en pojke som han lät spärra in i ett källarvalv. Det sägs att när problemen började hopa sig för greven letade han upp en bunt viktiga dokument, placerade dem i den tyngsta kista han kunde hitta och tog hjälp av en fattig vallpojke för att dumpa kistan i sjön Teden.

För att inte vallpojken, vars namn var Nils, skulle kunna avslöja vad som skett lät Vellink stänga in honom i ett källarvalv. Från denna punkt går de olika berättelserna lite isär. Vissa hävdar att Vellink redan från början lät mura för dörren till källarvalvet för att pojken skulle dö där inne. Andra säger istället att dörren inte murades igen utan att tanken var att pojken så småningom skulle släppas ut men att han glömdes bort där (eller att Vellink arresterades och därför inte kunde återvända för att släppa ut Nils). Så småningom avled Nils av svält och kyla, och när liket till slut påträffades murades det in för att dölja vad som skett.

Oavsett vilket, så blev Nils till ett spöke som än idag sägs hemsöka Ekenäs. Enligt sägnen bör man absolut inte försöka ta sig in ”Nisses håla” för då kommer något hemskt hända både med Ekenäs slott och med dess ägare. Det finns också berättelser om hur personer som försökt inte hunnit långt innan de drabbat av akut sjukdom eller fasansfulla olyckor.

Grevinnan Maria Klingspor

En betydligt mer romantisk och finstämd spöklegend är den om grevinnan Ïda Maria Klingspor. Hon sägs nämligen besöka slottet den 2 maj varje år, då hennes (sedan länge avlidne) make Philip Klingspor har namnsdag.

Om Philip också dyker upp är oklart, för det är bara Ida Maria som har kunnat ses vandra från sin grav på Örtomta kyrkogård och ut genom kyrkogårdsgrinden. Hon vandrar sedan en bit på vägen innan hon viker av över en åker, och det sägs att där denna åker nu ligger gick det förr i tiden en väg till slottet. Grevinnan bär en virkad svart sjal och om man lyckas se hennes ansikte är det askgrått och insjunket.

För att hålla grevinnan (och eventuell greve) på bra humör brukar slottets personal se till att det alltid finns namnsdagsfika i grevinnans syrum den 2 maj varje år.

Hönsagumman

Innanför slottsentrén sitter ett stort porträtt på en kvinna som sägs vara Hönsagumman. Att hon avporträtteras så storslaget ska enligt legenden vara för att hon räddade Ekenäs slott från att brännas av ryssarna.

Turnerspel vid Ekenäs slott

Turnerspel vid Ekenäs slott

Ryska trupper var på härjningståg i Sverige och brände både städer och herresäten. När de började närma sig Ekenäs var slottet tomt, så när som på den anställda ”hönsagumman”. Hon hade hört ryktet om ryssarnas härjningar och såg därför till att tända stora bål runt om slottet utanför vallgraven, och förse dem med så mycket bränsle att luften fylldes av rök och himlen färgades röd. De annalkande ryssarna såg på långt håll att Ekenäs redan stod i brand och att det inte var någon idé för dem att bege sig dit.

Det sägs att Hönsagumman även efter sin död fortsätter att skydda slottet och hålla ett vakande öga på det som försiggår.

Berättelsen om Hönsagumman har sin grund i de så kallade rysshärjningarna, den ryska flottans terroraktiviteter mot den svenska civilbefolkningen längs Östersjökusten under de sista åren av det stora nordiska kriget (1719 – 1721). Det var bland annat under den här perioden som Norrköpings stad brändes ned.

Spökvandringar på Ekenäs slott

I oktober och november, när det är mörkt och ruggigt ute, kan man gå på spökvandringar på Ekenäs slott. Vandringarna är avsedda för vuxna och slottets personal rekommenderar att man är 15 år eller äldre för att delta. Slottet är mörklagt under turen och det är många trappor att gå i.

För att vara säker på att få plats i en spökvandring måste man boka in sig och betala i förväg. Antalet platser till varje tur är begränsat till cirka 20 stycken.

Julmarknad på Ekenäs slott

I november hålls en julmarknad på Ekenäs slott. Det är inte bara en av flyglarna som fylls av jul, utan marknaden håller även till i stallet, slottskällaren, boden och diverse andra ekonomibyggnader.

Över 80 hantverkare brukar delta i julmarknaden, inklusive keramiker, träslöjdare, halmslöjdare och textilhantverkare. I matboden säljs massor av läckra godsaker.

I samband med julmarknaden hålls frekventa guidningar för den som vill se sig om i slottet och lära sig mer om dess historia. Det är drop-in som gäller för guidningarna, de behöver inte bokas i förväg.

Slottscafé

Ekenäs slottscafé är öppet de dagar som slottet är öppet klockan 11:30 – 16:30 alla visningsdagar.

På hösten öppnar caféet en timme innan varje spökvandring.

Vägbeskrivning

  • Från LinköpingFölj väg 35 i riktning mot Åtvidaberg. Från och med Vårdbergsrondellen är det skyltat till Ekenäs slott.
  • Från Norrköping / förbi Norrköping norrifrånTa E4:an som går förbi Norrköping. Från avfart 115 är det skyltat till Ekenäs slott.
  • Från JönköpingFölj E4:an förbi Linköping. Från avfart 115 är det skyltat till Ekenäs slott.
  • Från VästervikFölj E22:an norr ut. Ta väg 35 till Åtvidaberg och fortsätt i riktning mot Linköping. Cirka 7 km innan Linköping börjar det skyltas till Ekenäs slott.