Finansiera semesterresor med lån

mars 3, 2015 admin Resor

Det kan finnas tillfällen då det inte riktigt finns tillräckligt med sparade medel för att bekosta en semesterresa. I sådana tillfällen har man två alternativ. Det första är att helt enkelt avstå från att resa bort, och det alternativet är kanske inte helt tillfredsställande. Det andra alternativet är att ta ett lån för att täcka upp mellanskillnaden mellan vad semesterresan kostar och vad man har sparat ihop. Det kan också vara så att det är helt tomt i reskassan. I ett sådant läge är ett lån givetvis det enda alternativet.

Lån för semesterresor

Om du har behov av att låna pengar för en semesterresa finns i praktiken två typer av lån av välja mellan, nämligen snabblån och privatlån. Båda dessa lån är blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, men det finns skillnader mellan lånetyperna. Skillnaderna gäller främst lånesummans storlek samt lånets återbetalningstid.

Ett snabblån har en mycket kort löptid och maximal lånesumma är i regel omkring 6000 kr, även om det finns långivare som har högre maxtak än så. För lite mindre summor, till exempel upp till 3000-4000 kr, är löptiden alltid en månad. För lite större summor kan löptiden vara upp till tre månader med fakturering månadsvis.

För ett privatlån är lägsta respektive högsta lånesumma normalt 20 000 kr respektive 350 000 kr. Löptiden varierar med lånesumman, men den är i varje fall minst 12 månader.

Snabblån är dyrare än privatlån

En semesterresa kostar förmodligen mer än ett par tusenlappar och bara av den anledningen är det mer klokt att undersöka utbudet av privatlån än att sikta in sig på snabblån och andra små lån. Detta är dock inte det enda skälet till att välja privatlån. Ett privatlån är nämligen alltid billigare än ett snabblån och skillnaden är tydlig oavsett vilken långivare du vänder dig till. För ett snabblån kan du behöva betala 20-30% eller ännu mer av lånesumman i räntor och avgifter. Med ett privatlån med låg ränta behöver du, om du har en god ekonomi, å andra sidan inte betala mer än 4-5% över den gällande reporäntan. Vår rekommendation om du vill finansiera semesterresor med lån är därmed att du väljer ett privatlån.

Jämför noga innan du tecknar dig för ett lån

Oavsett vilken lånetyp du väljer för att finansiera semesterresan ska du vara noga med att välja den långivare som ger dig de bästa villkoren, det vill säga i praktiken den lägsta räntan. Det är en ganska enkel sak att jämföra långivare och vi rekommenderar att du tar uppgiften på största allvar. De kronor du sparar in på lånekostnaderna kan du ju ha roligt för på semesterdestinationen.

Comments are currently closed.