Gotland

visby ringmur gotland

Gotland är Sveriges största ö och ligger i Östersjön, cirka 10 mil från det svenska fastlandet. Kring Gotland ligger flera mindre öar, såsom Fårö, Gotska Sandön, Karlsöarna och Östergarnsholm.

Gotland har en bofast befolkning på under 60 000 personer, men under sommaren ökar mängden människor på ön dramatiskt. Gotland har varit ett populärt turistmål i långt över ett sekel, bland annat tack vare den reguljära ångbåtstrafiken mellan Visby och fastlandet som inleddes år 1866. Turismen är idag en av de viktigaste näringsgrenarna på Gotland och antalet besökare ökar för varje år.

Klimat

Gotland har ett maritimt klimat och Visby är den ort som flest gånger vunnit SVT:s liga över antal soltimmar sommartid. Högst uppmätta temperatur på Gotland är 35,2° C och lägst uppmätta temperatrur är -32,8° C. Båda mätningarna gjordes i byn Buttle som ligger ungefär mitt på ön.

Visby

Visby är Gotlands enda stad och dess äldsta bevarade byggnader är från mitten av 1100-talet. Visby är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Skandinavien och upptogs år 1995 på UNESCO:s världsarvslista. Visbys smeknamn är ”Rosornas och Ruinernas Stad”. Visby har ett rikt utbud av restauranger och är en av Sveriges krogtätaste städer. Vissa restauranger har endast öppet under sommaren.

Hemse

Hemse är den näst största tätorten på Gotland och har drygt 1 715 invånare. Hemse ligger cirka 5 mil söder om Visby. Gotlands folkhögskola ligger på Hemse. I övrigt är Hemse mest känt för Stortorgdagen, en marknad som i över ett sekel har anordnats på Hemse den första onsdagen i oktober varje år.

Medeltidsveckan på Gotland

turnerspelMedeltidsveckan har ägt rum på Gotland varje sommar sedan år 1984 och ligger traditionsenligt i vecka 32. Det är Visby som är i fokus för evenemanget, men aktiviteter äger även rum på andra delar av ön. Under medeltidsveckan fylls gatorna med medeltidsklädda människor, inklusive riddare och gycklare. Det ordnas marknad och medeltida underhållning som tornerspel och armborsttävlingar. Musiker uppträder med medeltida musik och musik som inspirerats av medeltiden. Ett stående inslag är trubaduren Loke Nyberg som spelar vid S:t Göransbron.

Exempel på små evenemang som har uppstått spontant under medeltidsveckan och numera återkommer från år till år är Munkbollen, Riddarbollen, Klädbytardagen och Lajvpicknicken. Klädbytardagen inträffar vanligen på onsdagen och innebär att män klär ut sig till medeltida kvinnor och kvinnor klär ut sig till medeltida män.

Temat för Medeltidsveckan på Gotland är Valdermar IV Attedags brandskattning av Visby år 1361.

Almedalsveckan

almedalsveckanAlmedalsveckan är en vecka då representanter för politiska partier, intresseorganisationer, företag, med mera samlas i Visby för att hålla tal, delta i seminarier, lyssna på föredrag och mingla. Almedalsveckan brukar få mycket stort genomslag i media, bland annat för att flera hundra ackrediterade journalister brukar finnas på plats.

Almedalsveckan har sina rötter i de tal som Olof Palme under flera somrar höll i parken Almedalen på 1960-talet och 1970-talet. Det var först 1991 som samtliga riksdagspartiers partiledare fanns på plats i Almedalen under Almedalsveckan. Numera har varje riksdagsparti en ”egen dag” under Almedalsveckan där fokus ligger på just det partiet. År 2011 utökades Almedalsveckan till åtta dagar eftersom antalet riksdagspartier hade ökat.

Förr i tiden hölls Almedalsveckan den första hela veckan i juli, men från och med 2009 är det vecka 27 som gäller. År 2014 fanns över 3 500 evenemang i kalendariet för årets Almedalsvecka.

Bläse kalkbruksmuseum

För i tiden var stenhuggeri, kalkbrytning och kalkbränning en mycket viktig inkomstkälla för de boende på Gotland och den som vill lära sig mer om hur dessa arbeten gick till kan besöka Bläse kalkbruksmuseum vid Kappelhamnsviken.

Bläse kalkbruk etablerades år 1849 och var i drift i nästa hundra år. Här användes två schaktugnar, en som byggdes kring 1880 och en nyare som tillkom 1913. Den nya ugnen har nu restaurerats och gjorts om till museum. Här finns också en gammal järnväg med modifierade gamla stenvagnar.

Raukar

fåröEn rauk är en stenformation som bildas när förhållandevis mjuka bergarter vid en strand eroderas av havet och en kärna av kalksten, som är ett hårdare och mer svåreroderat material, blir kvar. Den pågående landhöjningen efter senaste istiden gör att raukar kan stiga upp ur havet och hamna på land. Raukar finns både på Gotland och Öland. Själva ordet rauk är ett gutniskt ord.

Hoburgsgubben

Gotlands mest välkända rauk är Hoburgsgubben, en rauk som påminner något om ett människohuvud. Hoburgsgubben ligger på Hoburgen och består av revkalksten. Klipparitet Hoburgen är Gotlands allra sydligaste spets och utgörs av både revkalksten och sandsten. Vid Hoburgen finns förutom raukar även grottor, och platsen är också en viktig flyttfågellokal. Hoburg fyr har stått här sedan år 1846 och är 22 meter hög.

Hoburgen är ett populärt turistmål och här finns både kiosk, souvenirbutik och restaurang Majstregården.

Lergravsviken

Lergravsviken är ett naturreservatet i Rute socken på Gotland. Det ligger cirka 6 km sydost om Rute kyrka. Lergrav är ett av Gotlands största raukområden, och här kan man bland annat se raukarna ”Madonnan med barnet” och ”Lergravsporten”.

Folhammar

Folhammar är ett naturreservat i Andre socken på Gotland, cirka tre kilometer nordost om Ljugarn. Här finns ett raukfält som är ungefär 500 meter långt. Flera av raukarna i Folhammar är över sex meter höga, så det är en imponerande syn. Raukarna består av revkalksten som innehåller gott om fossil, särskilt sjöliljor och ”kattskallar” (stromatoporoidéer). Runt om kring raukfältet ligger klapperstensstränder och en slags stenlabyrinter som kallas trojaborgar.

Folhammars naturreservat är 77 hektar stort, men det är vara 17 hektar som är land – resten är vatten. Reservatet sträcker sig ungefär 1,8 km längs stranden, från Halsgårdeåns utlopp till Vivärs fiskeläge.

Folhammars naturreservat har anordnade grillplatser.

Lickershamn

Lickershamn är ett fiskeläge i nordvästra Gotland, cirka tre mil norr om Visby. Strax utanför Lickershamn kan man besöka Gotlands största rauk ”Jungfrun”. Lickershamn är en populärt destination bland båtburna eftersom här finns både gästhamn och restaurang.

Att ta sig till Gotland

GotlandsfärjanBåt

Destination Gotland kör reguljär färjetrafik till Visby från både Oskarshamn och Nynäshamn. Totalt är det fyra snabbfärjor som är i trafik och de transporterar både människor, bilar och gods. Överfarten brukar ta ungefär tre timmar.

Flyg

Strax norr om Visby stad ligger flygplatsen Swedavia. Den trafikeras året runt, men det går betydligt fler flyg (och från fler destinationer) på sommaren. Exempel på orter som har direktflyg till Visby hela eller delar av året är Stockholm (både Arlanda och Bromma), Helsingborg/Ängelholm och Berlin.