Kolmårdens djurpark

Kolmårdens djurpark är med sina 1,75 km² Nordens största djurpark och till skillnad från många andra zoon och djurparker världen över ligger den inte i en stad utan ute i det skogsbeklädda bergsområdet Kolmården, ungefär 100 meter över Bråvikens norra strand. Till Norrköping, som är den närmsta tätorten, är det ungefär två mil.

kolmården'Kolmårdens djurpark öppnade år 1965 och har sedan dess hunnit växa till sig rejält. År 2015 tillkom till exempel ett helt nytt Bamses värld, ett upplevelseland som främst vänder sig till djurparkens yngre besökare. Året därpå invigdes Wildfire, en av världens främsta berg- och dalbanor i trä. Andra exempel på sådant som förändrats i parken på senare år är att gorillaanläggningen har byggts ut och att schimpanserna har fått ett helt ny utomhusanläggning. Kolmårdens djurpark tar emot uppemot 700 000 besökare varje år.

Totalt håller Kolmårdens djurpark ungefär 80 olika djurarter. Flera av dessa är utrotningshotade och ingår i svenska och internationella bevarandeprogram. Ända sedan starten har Kolmårdens djurpark haft fokus på att välja djurarter som kan anpassa sig till det rådande klimatet, men det finns gott om undantag. Värt att nämna är också att Tropicarium Kolmården ligger precis utanför djurparkens entré för den som är sugen på att se exotiska djur som amerikansk alligator, japansk eldbukssalamander, kungsboa, gilaödla, sandtigerhaj, dvärgsilkesapa och surikat.

Sedan 2000-talet har Kolmårdens djurpark intensifierat sitt fokus på köldtåliga djur. Exempel på sådana djur som lever i djurparken är brunbjörn, varg, lodjur, järv, älg, visent, alpstenbock, sibirisk tiger, snöleopard, myskoxe, dhal, vildsvin och Bhutans nationaldjur taki.

bamses-varldBamses Värld

År 2015 öppnade en ny Bamses Värld i Kolmårdens djurpark som ersatte den gamla från 1998. I denna temapark har flera av serietidningen Bamses miljöer byggts upp, man kan till exempel besöka Lille Skutts stubbe och äta pannkakor i Farmors kök. Här finns flera åkattraktioner för barn, såsom fartyget Victoriaskeppet och berg- och dalbanan Godiståget. Bamse och hans vänner brukar dyka upp för att umgås med besökarna, och det finns också en teater där bamseföreställningar sätts upp under sommaren. Totalt är Bamses Värld 20 000 kvadratmeter stor.

Linbanesafari

Plinbanaå Kolmårdens djurpark kan man åka på den 2 638 meter lång linbanetur där man svävar över savannen och får se djuren från ovan. Linbanan rör sig över områden som bebos av både inhemska svenska och importerade exotiska djur – här finns allt från brunbjörn och älg till lejon, giraff och visent. Höjden över marken varierar; ibland svävar man högt uppe på 20 meters höjd och ibland är man inte högre än 2,5 meter över marken! En tur tar ungefär en halvtimme.

Det får plats 8 personer i varje gondol. Barn under 12 års ålder måste ha med sig minst en vuxen i gondolen.

Boende

Kolmårdens djurpark har tre egna boendealternativ inom området, men det är också vanligt att besökare övernattar hos fristående hotell, vandrarhem och campingar i närbelägna Norrköping med omnejd.

De tre boendealternativ som ligger inom Kolmårdens djurparks område är Vildmarkshotellet, Vandrarhemmet Varglyan och Safari Camp.

Vildmarkshotellet

Vildmarkshotellet är ett fyrstjärnigt hotell vid Bråvikens strand. Här finns drygt 200 hotellrum och anläggningen inkluderar bland annat flera restauranger och ett familjespa. Som boende på Vildmarkshotellet når man djurparken via en särskild entré och man kan följa med på särskilda guidningar.

Vandrarhemmet Varglyan

Vandrarhemmet Varglyan består av en storstuga (Loftstugan) och diverse kringliggande byggnader. Det är ett prisvärt alternativ, beläget där djurparken tidigare hade sin huvudentré.

Safari camp

Safari camp har hämtat inspiration från den afrikanska safaritraditionen och är en tältby belägen intill djurparkens egna savann. Som boende på Safari camp har man alltså djur som antiloper och giraffer nära inpå.

Kontakta Kolmårdens djurpark

  • Kolmårdens djurpark
  • 618 92 Kolmården
  • Telefonnummer: 010-708 70 00
  • E-postadress: info@kolmarden.com
  • Sajt: kolmarden.com