Räntemåla Gård

oktober 12, 2017 admin Platser att besöka

Räntemåla Gård är en älgpark i Blekinge där du bland annat kan besöka älgarna Gustav och Eli. Eli föddes silverfärgad, vilket är ovanligt bland svenska älgkalvar. I älghägnen bor även dovhjortar och kronhjortar.

Älgarna på Räntemåla Gård är mycket vana vid människor och äter gärna ur besökarnas händer. De gillar äpplen, och älgen Gustav har dessutom utvecklat en stark förkärlek för bananer.

Räntemåla Gård är öppen på eftermiddagarna under sommarsäsongen, det vill säga 15 juni – 15 augusti. Grindarna öppnar kring klockan 16. Entrépriset är 80 kr för vuxna och 40 kr för barn.

I anslutning till älgparken finns Viltboden där man kan köpa viltkorv, älgost, rökt kött, souvenirer och glass.

Historien om Räntemåla Gård

År 1996 hittades en övergiven älgkalv i en hästhage i Blekinge. Den fick det passande namnet Hälga och fick bo på Räntemåla Gård. Det var första steget för vad som skulle komma att bli en hel älgpark i Blekinge.

Räntemålas älgpark växte sakta men säkert. Dels fick en del älgar flytta till Räntemåla från andra delar av Skandinavien, dels föddes det älgkalvar i hängnen. År 2009 skedde något oväntat – då föddes nämligen ett tvillingpar där den ena älgkalven var silverfärgad. En namntävling utlystes i lokalpressen och valet föl på namnförslaget Silva.

År 2009 var också året då en ensam älgkalv började irra omkring i samhället Rödeby i Blekinge. Troligen hade hennes mamma dött efter att ha blivit påkörd, och den lilla älgkalven började från och med november månad söka upp människors sällskap istället. Myndigheterna villa avliva, men älgkalven – som kallades Fabbe (Fabiola) – hade hunnit bli väldigt folkkär och myndigheternas beslut möttes med rungande protester.

Till slut kom länsstyrelsen fram till att Fabbe inte skulle avlivas. Den 13 februari 2011 sövdes hon ned och flyttades till Räntemåla Gård. Hon blev snabbt vän med både älgar och människor och verkar idag trivas alldeles utmärkt på gården.

Comments are currently closed.