Skövde

skövde

Skövde är en medelstor svensk stad med cirka 35 000 invånare. Skövde var en mycket viktig stad under medeltiden och pilgrimer vallfärdade hit, men efter reformationen minskade stadens betydelse och vid 1700-talets början hade Skövde blivit en av länets minsta städer. På 1800-talet blommade Skövde upp igen tack vare välbesökta marknadsdagar, invigningen av västra stambanan, doktor Lars G Doverties kuranstalt och Husarernas rekrytskola. Runt sekelskiftet 1800/1900 förlades flera militära förband till Skövde och år 1913 kom även Skaraborgs regemente till staden. Idag är garnisonen i Skövde en av Sveriges största.

Skövde har många museum, både små och stora för den som vill fördjupa sig i stadens historia. Här finns till exempel Skövde stadsmuseum med cirka 40 000 föremål, Garnisonsmuseet som inriktar sig på försvarets historia och vårdar det Centrala soldatregistret (mycket populärt bland släktforskare), Skövdes idrottshistoriska museum i källaren på Billingehus och Volvomuseet där man kan få veta mer om Sköfde Gjuteri och Mekaniska Verkstad från starten år 1868 och framåt. Ryttmästarbostället ligger vid Simsjön utanför Skövde och bevarar byggnader, möbler och bruksföremål från indelningsverkets tid.

Att ta sig till Skövde

Vägar

Tre riksvägar ligger i anslutning till Skövde: rv 26, rv 46 och rv 49. Dessutom ansluter länsvägarna 200 (norr ut mot Väring och Otterbäcken) och 194 (österut mot Värsås och Hjo).

Järnväg

Västra stambanan går genom Skövde, och från Skövde kan man ta sig till Stockholm på två timmar med tåget.

Flyg

Närmsta flygplats är Skövde flygplats vid Knistad, men det finns inte något reguljärt trafikflyg från denna flygplats utan den används endast för privatflyg, taxiflyg, ambulansflyg och liknande.

Närmsta flygplats med reguljärt trafikflyg är Jönköpings flygplats som ligger cirka 1 timme och 15 minuters bilfärd från Skövde.

Skövde stadsmuseum

skövde museumSkövde stadsmuseum har både fasta och tillfälliga utställningar med fokus på Skövdes historia. En av de fasta utställningarna är ”Skövde – Elins stad” som utgår ifrån helgonet Sankta Elin av Skövde (även känd som Sankta Helena av Skövde) som enligt legenden levde på en gård i Våmb på 1100-talet och där lät uppföra en kyrka.

I januari 2008 öppnade den fasta utställningen ”Minnets magasin” som är en fast utställning av typen öppet magasin där man som besöker får se de flesta föremål som ingår i museets samlingar.

Hos Skövde stadsmuseum finns allt från gamla juridiska dokument och kartor till tidningsklipp, teateraffischer och brev. Skövde stadsmuseum har också bevarat tiotusentals fotografier av staden Skövde och en stor mängd porträttfoton från 1800-talet.

Skövde stadsmuseum flyttade år 2005 från Gamla Rådhuset till en nedlagd textilfabrik på Norrmalm.

Timboholmsskatten

TimboholmsskattenTimboholmsskatten är Nordens största bevarade forntida guldskatt. Det var två drängar vid namn Carl Wernlund och Per Rythén (mer kända som Sjôle-Lotta och Bly-Per) som hittade skatten år 1904. Skatten låg på Timboholms ägor i utkanten av Skövde.

Timboholmsskatten består av 26 guldringar och två guldtackor, som tillsammans väger över sju kilo. Guldet är massivt obearbetat 24 karats guld och föremålen tillverkades troligen på 400-talet eller 500-talet e Kr.

Timboholmsskatten finns tyvärr inte kvar i Skövde utan har flyttats till Guldrummet på Historiska museet i Stockholm. Man kan dock se en kopia av skatten på Skövde stadsmuseum. Sedan 2008 finns även en skulptur föreställande guldringarna uppställd i Timboholmsrondellen vid infarten till Östermalm i Skövde.

Men är inte Tureholmsskatten större än Timboholmsskatten? Jo, Tureholmsskatten var större när den hittades men skingrades efter fyndet. Det räknas därför inte som Nordens största bevarade forntida guldskatt eftersom den inte längre är sammanhållen.

Helénstugan i Helénsparken

Helénstugan tillhör stadsmuseets utställningar men ligger inte i museibyggnaden utan i Helénsparken. Helénstugan är Skövde stads äldsta bevarade bostadshus och en av få byggnader som står kvar sedan tiden innan den stora stadsbranden år 1759. Stugan uppfördes någon gång under 1700-talet, det exakta året är okänt. När stugans senaste privata ägare Charlotta Helén avled år 1916 köptes stugan av Skövde stad.

Helénsparken kring Helénsstugan är en populär mötesplats och används ofta för olika evenemang, till exempel nationaldagsfirandet.

Skövde kulturhus

Skövde kulturhusSkövde kulturhus omfattar både konstmuseum, konsthall, konstpedagogisk verkstad, stadsbibliotek, stadsteater, danssalong och biograf under samma tak. Här finns även föreningslokaler och konferenslokaler, samt restaurang och café. Valhall i Kulturhuset brukar ordna spelningar med små och stora band, och här har till exempel Mustasch, Death Cab for Cutie och Hardcore Superstar spelat. Intill Valhall ligger Loke som är känd för sina amatörkvällar då amatörer får spela och det går att låna instrument.

Byggnaden, som invigdes år 1964, är ritat av Skaraborgsarkitekten Hans-Erland Heineman. Att ta sig dit är enkelt om man anländer till Skövde med buss eller tåg eftersom kulturhuset ligger intill Skövde Resecentrum. Det finns en informationsdisk i Kulturhuset som är gemensam för samtliga verksamheter i huset, och som man kan vända sig till för att få information om de olika delarna av verksamheten.

År 1993 – 1995 renoverades Skövde kulturhus så att man fick plats med ett konstmuseum i tre plan i de lokaler som tidigare hade disponerats av Folkets hus.

I Kulturhuset ligger Valhall, en lokal där man ordnar spelningar

Matfestivalen i Skövde

Matfestivalen i Skövde ordnades första gången år 1990, men har sina rötter i en grilltävling som ägde rum i slutet av 1980-talet. Numera är Matfestivalen i Skövde en väletablerad tradition som lockar många besökare varje år. Under matfestivalen, som äger rum sista helgen i augusti, deltar många olika restauranger som serverar smakportioner av sin mat och tävlar om vem som gör den bästa rätten. År 2014 skapades 63 933 portioner!

I samband med matfestivalen brukar det säljas intressanta matprodukter i en saluhall på Hertig Johans Torg, ett event som ökat från år till år. Till exempel gick man från 18 försäljare år 2013 till 38 försäljare år 2014.

En annan skillnad som är tydlig om man jämför de tidiga matfestivalerna med de som har ägt rum på senare år är att fokus har hamnat allt mer på lokalproducerad mat.