Glasriket

glasriketDen del av Småland som ända sedan 1700-talet har varit känt för sin glasindustri brukar kallas för Glasriket. Idag finns ungefär ett dussin glasbruk i Glasriket. Exempel på orter som ligger i Glasriket är Nybro, Emmaboda, Lessebo och Uppvidinge. Vid sidan av glasbruk och glashyttor finns det många andra företag i Glasriket som har anknytning till glasbranschen, såsom specialiserade glasgravörer, glasmålare och glasreparatörer.

Att Glasriket uppstod just här är inte någon slump, utan ett resultat av att landshövdingarna i Kalmar och Kronobergs län långt tillbaka gjorde upp om att försöka få till industriell produktion i området vid gränsen mellan de två länen. De bruk som vid den här tiden redan fanns i området fokuserade huvudsakligen på att ta upp järn ur sjöar. För att uppmuntra till glasproduktion istället lockade länshövdingarna med förmånliga villkor för glasbruk och lät glasbruken ta ved ur stora skogsområden för att driva brukens eldar.

De första glasbruk som etablerades i vad som skulle komma att bli Glasriket inriktade sig på att masstillverka glas för försäljning i Sverige. Framåt 1800-talet började denna massproduktion få hård konkurrens, vilket fick flera glasbruk att skifta fokus från förhållandevis billigt massproducerat glas till dyrare glas utformat av glaskonstnärer. Två exempel på glasbruk som blev stora inom denna nisch är Orrefors och Kosta, vars konstglas inte bara sålde bra i Sverige utan även exporterades utomlands.

Exempel på glashyttor och glasbruk som man kan besöka i Glasriket

Större glasbruk och hyttor

 • Kosta glasbruk
 • Nybro glasbruk (Nybro Crystal Sweden)
 • Målerås glasbruk
 • SEA glasbruk
 • Glashyttan i Boda
 • JFS – Johansfors Future Spirit
 • Mickejohans konstglas (hytta)
 • Pukeberg glasbruk
 • Skruf glasbruk
 • Transjö hytta

Mindre glashyttor och studieglashyttor

 • BAL Studio glassliperi
 • Björkhults glashytta
 • Erikshyttan
 • Hauges Hantverksglas
 • Hetalåga Glasstudio

Övrigt

Orrefors bruksområde har inte längre någon glastillverkning, men är fortfarande öppet för besökare som är intresserade av glasbrukets historia.

Prova på glasblåsning hos Kosta glascenter

På Kosta glascenter kan du prova på glasblåsning. Du väljer själv om du vill blåsa en skål eller glas. Det du skapar är redo att hämtas dagen därpå (det går även att få dem hemlevererade mot en avgift).

Blås en kristallskål på Målerås glasbruk

På Målerås glasbruk får du under handledning av en glasmästare blåsa en kristallskål. Glasskålen levereras sedan hem till dig. Man måste ha fyllt 15 år för att få delta i denna aktivitet.

Kosta Boda Art Hotel

kosta boda hotellKosta Boda Art Hotel är ett hotell som blivit en sevärdhet i sig. Det ligger på Stora vägen 75 i Kosta och hela hotellet är dekorerat av glas i olika färger och former. Det sitter till exempel glas på den belysta hotellfasaden, hotellbaren har vågformade glasväggar och du kan bo i ett rum som formgivits och färgsatts av en glaskonstnär. I spa-avdelningen finns en pool där man simmar över nio glasutställningar skapade av Kjell Engman. Självklart har hotellet också en glasbutik där man kan handla konstglas.

Exempel på glaskonstnärer som precis som Kjell Engman har varit med i skapandet av Kosta Boda Art Hotel är Ulrica Hydman-Vallien, Åsa Jungnelius, Anna Ehrner, Ludvig Löfgren, Bertil Vallien och Göran Wärff.

Bruno Mathssons Glashus

Bruno Mathssons är en av de mest kända svenska möbelskaparna, men han var även en stilsäker arkitekt och ligger bakom det vackra Glashuset i Kosta.

Glashuset är ett radhus med fem individuella bostäder. Det byggdes år 1955 som för att förse glasbrukets tjänstemän med ett bra boende. Avancerade saker som golvvärme installerades, något som var mycket ovanligt på den tiden.

Bruno Mathsson lät sig inspireras av byggnader i både Japan och USA när han ritade Glashuset, och gav varje bostad ett eget färgtema. Både hall, kök och vardagsrum har golv av mosaik och mosaik har också använts mycket flitigt i badrummet.

Idag hyrs tre av bostäderna ut, medan en har bevarats som visningslägenhet och en är konferenslägenhet. Glashuset ligger på Holsteins väg i Kosta och visningar kan bokas hos Kosta turistbyrå. (Telefonnummer 0487-507 05.)

Glasets Hus i Orrefors

I början av 2000-talet gjorde det gamla Folkets Hus i Orrefors om till Glasets Hus, och här huserar nu både utställningar, en gravyrateljé och en kristallbutik. Samlingen av kristallglas är verkligen värd ett besök, och i gravyrateljén kan den som vill följa det pågående gravyrarbete på nära håll. Konstnärlig ledare för gravyrateljén är glaskonstnären Jens P. Leek.

Glasets Hus ligger på Vallgatan 4 i Orrefors.

Kosta Outlet

kosta boda outletKosta Outlet är en 20 000 kvadratmeter stor outlet för kända varumärken. Här säljs förstås massor av glas, men även annat husgeråd, kläder, böcker, leksaker, blommor, sportutrustning, med mera. Totalt finns över 200 varumärken representerade och priserna ligger ofta uppemot 70% lägre än i vanliga butiker.

Kosta Outlet har flera matställen och caféer, och för barnen finns Andy’s Lekland.

Iittala Outlet

Iittala Outlet är en outlet som inriktar sig helt på glas och keramik. Här säljs produkter från högkvalitativa varumärken som Rörstrand, Höganäs keramik, Arabia, Hackman, Fiskars och förstås Iittala. Utbudet av utgående varor och andrasortering är stort och man kan göra riktiga klipp.

Iittala Outlet ligger på Stora Vägen 79 i Kosta.

Zipline i Glasriket

ziplineGlasrikets zipline ger dig möjlighet att uppleva skogen i Kronoparken från ovan. Linbanan har elva stationer, vissa är höga träd medan andra är torn eller klipphyllor. Färden går över trädtoppar, gölar och raviner och som högst är du 52 meter upp i luften. Har man tur får man se älgar och rådjur. Det är möjligt att komma upp i hastigheter på 70 km i timmen under de snabbaste delarna av färden. Som vägledare har du en guide från Nordic Travel som berättar om naturen i Kronoparken.

Man måste ha fyllt 7 år för att få åka zipline. Det finns två olika banor att välja mellan. Den fullständiga banan är över 1,5 km lång och tar ungefär två timmar att glida igenom. Familjebanan är kortare och kan klaras av på ungefär en timme. Boka gör man hos Nordic Travel.

Svartbäcksmåla fritidsområde

Svartbäcksmåla fritidsområde är ett skogsområde med vandringsstigar av varierande längd. Under vintern finns här både slalombacke och längdåkningsspår med konstsnö. Vinteraktiviteter ordnas av Nybro ski och Nybro slalomklubb, och det går att hyra slalomutrustning.

Glasrikets Älgpark

Strax utanför Nybro ligger Glasrikets Älgpark där man kan komma nära inpå dessa ståtliga djur. Älgparken har också en damm där man kan fiska inplanterad laxforell, som man sedan tillagar på någon av grillplatserna.

Elplatser finns tillgängliga för den som vill övernatta i egen husvagn eller husbil.