Kungen och drottningens sommarstuga – Solliden

februari 27, 2015 admin Resor

SollidenDet finns mycket att se och göra på Öland och för den som är intresserad av att ta del av en bit svensk kunglig historia är det här som kungafamiljens semesterhem ligger. Slottet heter Solliden och uppfördes av vår konungs farfars mor, drottning Viktoria, och stod färdigt år 1906. Sedan dess har Solliden varit ett populärt resmål för våra svenska kungligheter, och arvet efter Gustav V och drottning Viktoria förvaltas än i dag på högsta möjliga nivå.

Allmänheten är välkomna att ta del av det som är Solliden med omnejd. Under sommarhalvåret öppnar slottet sina portar och bjuder in till en rad olika guidade rundturer på vilka besökarna kan välja rundturer utifrån deras intressen. Här finns allt från rundturer av slottets intressanta arkitektur till inspirerande trädgårdsvandringar.

Ett kungligt bemötande

Som besökare på Solliden välkomnas man med öppna armar och besökarna får i mångt och mycket styra över sin egen tid på slottet. Antingen väljer man att följa med en grupp på en guidad tur eller så går man lugnt i sitt eget tempo längs en vägledande karta. För smakens skull finns också Kaffetorpets anpassade menyer för grupper, om man så önskar.

Sollidens natur – Slottsparken

Slottsparken på Solliden är en botanisk sensation som anlades vid samma tidpunkt som slottet byggdes. År efter år har slottsparken vuxit och resultatet har idag blivit en unik miljö med planteringar i världsklass. I denna väl omhändertagna trädgård finns det mer än vackra blommor och odlingar att beskåda. Här hittar besökarna också vackra skulpturer och dekorationer. Slottsparkens olika delar är inspirerade av trädgårdar från olika länder, och besöker man den engelska delen så finns där en byst av Sollidens initiativtagare, drottning Viktoria.

Sollidens kultur – Slottsboden

På Solliden finns också en butik som säljer en hel del speciella föremål. Butiken kallas Slottsboden och ligger i paviljongen vid Slottsparkens grindar. Här hittar man världsunika souvenirer och presenter som endast går att hitta just i Slottsboden. Bland föremålen till försäljning finns textiler, litteratur, porslin och krukor – en alldeles utmärkt möjlighet att köpa något som endast finns i begränsade upplagor. En annan populär produkt i Slottsboden är Sollidens egen parfym, som framställs av de blommor och örter som växer i Slottsparken.

Comments are currently closed.