Vilda västern i Småland

februari 27, 2015 admin Resor

High ChaparralEtt populärt resmål för såväl svenska familjer som turistande familjer från andra länder är High Chaparral. High Chaparral är en temapark som inspirerats av den amerikanska västern och ligger i Gnosjöregionen i Småland, mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo. Historien bakom High Chaparral är rik och omfattande, och allt cirkulerade från en början kring dess grundare Bengt Erlandsson. Sedan starten 1966 har temaparken vuxit till att bli en av de största turistattraktionerna i landet. Idag drivs High Chaparral av Bengts barnbarn, Emil och Philip Erlandsson.

Historien bakom High Chaparral

Det hela började med att Bengt Erlandsson begav sig iväg på en resa till USA. Han växte upp i den lilla byn Brännehylte, en by som påverkades mycket av utvandring under åren då många svenskar gjorde enkelresan över Atlanten. År 1956 åkte Bengt själv över Atlanten till USA för en fyra månaders lång resa i landet, på vilken han avverkade över 4000 mil med tåg, med bil, med båt och till fots. Under sin resa i USA fick Bengt bekanta sig med landets historia och samtidigt ta del av emigranters berättelser om det nya landet. Här lärde sig också Bengt om västern och med den bildliga resväskan full av nya intryck och idéer återvände Bengt till Sverige med stora planer.

Det var den här resan till USA som gav Bengt Erlandsson inspirationen till High Chaparral och efter många års slit kunde han år 1966 öppna portarna till sin temapark. Från allra första början har High Chaparral handlat om att visa upp en västernstad och samtidigt visa upp skådespel med skådespelare och stuntmän som agerar ut olika scener som direkt tagna ur den amerikanska västern.

Aktiviteter på High Chaparral

High Chaparral fortsätter än idag med sina stuntshower, som genom åren har lockat stor publik. De har utvecklat showerna och bland annat tagit in Mexiko som en del av historien, men också utökat själva upplevelserna för temaparkens besökare. Här går det nu att uppleva bland annat guldvaskning och se hur det var att resa med hjulångare och tåg i ”vilda västern”. High Chaparral har alltså vuxit från att vara en dröm hos Bengt Erlandsson till att bli ett uppskattat turistresmål för svenska och utländska barnfamiljer. High Chaparral är en tradition i hjärtat av Småland som än idag lever vidare.

Comments are currently closed.