Visingsö

visingsö

Visingsö är med sina 25 kvadratkilometer Vätterns största ö, belägen cirka sex kilometer väster om staden Gränna. Visingsö är en långsmal ö som aldrig är bredare än 3 km trots en längd på 14 km. Enligt legenden skapades Visingsö när jätten Vist kastade ut en tuva i Vättern för att hans fru skulle ha något att kliva på, eftersom hon till skillnad från sin man inte kunde kliva över hela Vättern i ett enda steg.

Färja till Visingsö

Det går färjor mellan Gränna och Visingsö på uppdrag av Trafikverket. De två färjorna heter Braheborg och Ebba Brahe. Sträckan är 6,2 km och överfarten brukar ta ungefär 25 minuter.

Du kan boka din biljett hos Hamnkontoret i Gränna (0771-65 65 65 eller 036-10 37 70).

Åka remmalag på Visingsö

Remmalag är en hästdragen åkvagn där passagerarna sitter på två längsgående bänkar med ryggarna mot varandra. Att åka remmalag är populärt på Visingsö och det finns flera olika rutter att välja mellan, inklusive guidade turer. Samtliga utgår från hamnen och rör sig framåt i ett makligt tempo, perfekt för den som vill uppleva Visingsö i lugn och ro. Den mest populära rutten går från hamnen till Kumlaby kyrka, där man gör paus för att låta passagerarna besöka det avkapade kyrktornet.

Vandra på Visingsö

På Visingsö finns tre markerade vandringsleder som alla startar nära hamnen i den södra delen av ön. En stig är 3,6 km, en är 6,4 km och en är 7,2 km. Alla tre har skyltar som pekar ut platser av särskilt intresse. Exempel på sådant som kan ses från en eller flera av stigarna är ekskog, gravfält, mullbärsträd, den stora silvergranen och kungsladugårdarna i korsvirke. Det finns fem rastplatser med bänkar.

Näs slottsruin (Visingsö hus)

slotsruinNäs slottsruin är en borgruin som ligger på Visingsös södra spets. Byggnaden uppfördes som kungaresidens på 1100-talet och i medeltida källor kallas den inte Näs slott utan Visingsö hus eller bara Visingsö. Att den numera kallas för Näs slottsruin beror på att byn Näs ligger i närheten.

Under 1200-talen var Visingsö hus en mycket viktig bas för den svenska kungamakten och den är allmänt erkänd som Sveriges första riksborg. Flera inflytelserika personer i svensk historia har levt, och dött, i Visingsö hus. Till exempel avled den östgötske jarlen Birger Brosa här år 1202, och kung Erik Knutson avled i ”hastig feber” i Visingsö hus år 1216. Han efterträddes på tronen av Johan Sverkersson (Johan I) som redan år 1222 avled i Visingsö hus, då han bara var strax över 20 år gammal. Siste kung att dö i Visingsö hus var Magnus Ladulås som lämnade jordelivet här den 18 december 1290.

År 1318 pantsatte kung Birger Magnusson Visingsö hus till Danmark. Sedan följde flera strider, och efter detta verkar det som att byggnaden medvetet revs.

I böckerna och filmerna om Arn Magnusson förekommer Visingsö hus flera gånger, vilket har inneburit ett ökat intresse för slottsruinen bland besökare på Visingsö.

Visingsborgs slottsruin

visingborgs slottVisingsborg slott var på 1600-talet ett av de viktigaste slotten i Sverige, och en del av familjen Brahes maktbas. Det låg på Visingsös västra strand, mitt emot nuvarande Gränna.

Första delen av slottet uppfördes redan på 1560-talet under ledning av Per Brahe den äldre, som var son till Gustav Vasas syster. Han hade år 1561 blivit upphöjd till grevevärdighet av Erik XIV och erhållit Visingsö som grevskap.

Denna del av slottet bestod både av tegel som togs från klosterbyggnaderna i Alvastra och av tegel som kom från ett då nystartat tegelbruk i Gränna. Byggnaden var fyrkantig, hade fyra torn och omgärdades av en vallgrav. När slottet senare byggdes ut blev denna ursprungliga del slottets västra länge.

Per Brahes son Magnus Brahe lät uppföra två tillbyggnader. Den södra längan innehöll salar och sovrum, medan östra längan hade köks- och ekonomiutrymmen.

Per Brahe den yngre kompletterade Visingsborgs slott med en nordlig länge som personalbostad. Under Per Brahes livstid nådde grevskapet sin största omfattning någonsin och omfattade inte bara själva Visingsö utan totalt 20 socknar i Småland, Västergötland och Östergötland. Förvaltningen av detta stora grevskap skedde från Visingsborgs slott och Per Brahe höll en liten armé bestående av cirka 200 man på slottet.

Under slottets glanstid fanns här bland annat ett stort bibliotek, ett tryckeri, bastioner som var bestyckade med kanoner och en rustkammare med vapen för uppemot 800 man. Slottets sex torn var prydda med förgyllda spiror. Slottet hade också fem trädgårdar med uppemot 2 000 fruktträd och flera stycken karpdammar.

Under perioden 1716 – 1718 användes Visingsborgs slott som förläggning för krigsfångar, huvudsakligen ryssar. Strax innan jul 1718 förstördes slottet av en omfattande brand, som ryska krigsfångar anklagades för att ha anlagt.

Wisingsborgs trädgård

Wisingsborgs trädgårdWisingsborgs trädgård ligger på samma plats som de fruktträdgårdar och en den örtagård som under 1600-talet anlades för att förse Visingsborgs slott med förnödenheter. Dagens planteringar är dock inte lika omfattande som på Per Brahe den yngres tid.

Wisingsborgs trädgård är ett populärt turistmål och här finns både trädgårdscafé och gårdsbutik. Trädgården är öppen för besökare varje dag under perioden juni – september. Om du vill besöka trädgården under någon annan del av året, ta en titt på wisingsborgsträdgård.se för att se aktuella öppettider.

I gårdsbutiken kan man köpa växter, fröer och lokalproducerade livsmedel från Visingsö och Gränna, inklusive en lokal honung som har blivit mycket populär.

Boende på Visingsö

På Visingsö finns både vandrarhem, hotell och stugor att hyra. Lägenheter och villor finns tillgänglig för långtidsuthyrning.

Här är några exempel på boendealternativ för besökare på Visingsö:

  • Wisingsö Hotell & Konferens har hotellrum, konferensanläggning och restaurang. Här finns även B&B för den som vill ha ett enklare boende än hotell.
  • Visingsö pensionat ligger nära hamnen och erbjuder privata rum med egen dusch/WC samt TV och WiFi. Här finns också en restaurang.
  • Rökinge Haraldsgård är ett B & B på öns västra sida, med utsikt över Vättern.
  • Visingsö Vandrarhem erbjuder privata rum med gemensam dusch/WC i korridoren. Vandrarhemmet ligger mitt på ön.
  • Hostel Gyllene Knorren är ett vandrarhem på västra sidan av Visingsö. Populärt bland barnfamiljer eftersom det har minigrisar.
  • Handlarns Rum ligger mitt på ön. Erbjuder privata rum, med gemensam dusch/WC.
  • Visingsö Stugorna är en liten stugby med plats för fyra personer per stuga. Dusch/WC ligger i separat servicebyggnad.
  • Konstmuseet Tempelgården har övernattningsstugor och en restaurang. Populärt bland konstintresserade. Utanför museibyggnaden har en skulpturpark anlagts med konstverk av Olle Krantz.
  • Svensgården / Segernäs är en gård som hyrs per dygn, vecka eller månad.
  • Det kommunala bostadsbolaget Visingsöbostäder AB hyr ut villor och lägenheter på lång tid.